Laplace-muunnos muuntaa aikatoiminnon funktion s-domain-funktioksi integroimalla nollasta äärettömään
aikatoiminnon funktio kerrottuna e -st: llä .
Laplace-muunnosta käytetään ratkaisujen löytämiseen differentiaaliyhtälöille ja integraaleille.
Aikatoimialueen johtaminen muunnetaan kertomalla s: llä s-verkkotunnuksessa.
Aikatoimialueen integraatio muutetaan s-toimialueen s-jakoon.
Laplace-muunnos määritetään operaattorilla L {}:
Käänteinen Laplace-muunnos voidaan laskea suoraan.
Yleensä käänteinen muunnos annetaan muunnostaulukosta.
Toiminnon nimi | Aikatoiminnon toiminto | Laplace-muunnos |
---|---|---|
f ( t ) |
F ( s ) = L { f ( t )} |
|
Jatkuva | 1 | ![]() |
Lineaarinen | t | ![]() |
Teho | t n |
|
Teho | t a |
Γ ( +1) ⋅ s - ( +1) |
Eksponentti | e klo |
|
Sini | sin klo |
|
Kosini | cos klo |
|
Hyperbolinen sini | sinh at |
|
Hyperbolinen kosini | cosh at |
|
Kasvava sini | T sin klo |
|
Kasvava kosini | t cos at |
|
Rappeutuva sini | e -at syn ωt |
|
Rappeutuva kosini | e -at cos ωt |
|
Delta-toiminto | δ ( t ) |
1 |
Viivästynyt delta | δ ( ta ) |
e -as |
Kiinteistön nimi | Aikatoiminnon toiminto | Laplace-muunnos | Kommentti |
---|---|---|---|
f ( t ) |
F ( s ) |
||
Lineaarisuus | af ( t ) + bg ( t ) | aF ( s ) + bG ( s ) | a , b ovat vakioita |
Skaalamuutos | f ( at ) | ![]() |
a / 0 |
Siirtää | e -at f ( t ) | F ( s + a ) | |
Viive | f ( ta ) | e - kuten F ( s ) | |
Johtaminen | ![]() |
sF ( s ) - f (0) | |
N: s johto | ![]() |
s n f ( s ) - s n -1 f (0) - s n -2 f '(0) -...- f ( n -1) (0) | |
Teho | t n f ( t ) | ![]() |
|
Liittäminen | ![]() |
![]() |
|
Vastavuoroinen | ![]() |
![]() |
|
Konvoluutio | f ( t ) * g ( t ) | F ( s ) ⋅ G ( s ) | * on konvoluutiooperaattori |
Jaksollinen toiminta | f ( t ) = f ( t + T ) | ![]() |
Etsi f (t): n muunnos:
f ( t ) = 3 t + 2 t 2
Ratkaisu:
ℒ { t } = 1 / s 2
ℒ { t 2 } = 2 / s 3
F ( s ) = ℒ { f ( t )} = ℒ {3 t + 2 t 2 } = 3ℒ { t } + 2ℒ { t 2 } = 3 / s 2 + 4 / s 3
Etsi F: n (s) käänteismuunnos:
F ( s ) = 3 / ( s 2 + s - 6)
Ratkaisu:
Käänteisen muunnoksen löytämiseksi meidän on muutettava s-alueen toiminto yksinkertaisempaan muotoon:
F ( s ) = 3 / ( s 2 + s - 6) = 3 / [( s -2) ( s +3)] = a / ( s -2) + b / ( s +3)
[ a ( s +3) + b ( s -2)] / [( s -2) ( s +3)] = 3 / [( s -2) ( s +3)]
a ( s +3) + b ( s -2) = 3
Saadaksesi a ja b saadaan 2 yhtälöä - yksi s-kertoimista ja toinen lopuista:
( a + b ) s + 3 a -2 b = 3
a + b = 0, 3 a -2 b = 3
a = 3/5, b = -3/5
F ( s ) = 3/5 ( s -2) - 3/5 ( s +3)
Nyt F (s) voidaan muuntaa helposti käyttämällä eksponenttifunktion muunnostaulukkoa:
f ( t ) = (3/5) e 2 t - (3/5) e -3 t