כללים וחוקים נגזרים. נגזרת של טבלת הפונקציות.
הנגזרת של פונקציה היא היחס בין ההבדל בין ערך הפונקציה f (x) בנקודות x + Δx ו- x עם Δx, כאשר Δx קטן לאין ערוך. הנגזרת היא שיפוע או שיפוע הפונקציה של קו המשיק בנקודה x.
הנגזרת השנייה ניתנת על ידי:
או פשוט לגזור את הנגזרת הראשונה:
N th נגזר מחושב על ידי גזירת f (x) n פעמים.
N th נגזרת שווה לנגזרת של (n-1) נגזרת:
f ( n ) ( x ) = [ f ( n -1) ( x )] '
מצא את הנגזרת הרביעית של
f ( x ) = 2 x 5
f (4) ( x ) = [2 x 5 ] '' '' = [10 x 4 ] '' '= [40 x 3 ]' '= [120 x 2 ]' = 240 x
הנגזרת של פונקציה היא שיפוע הקו המשיק.
כלל סכום נגזר | ( af ( x ) + bg ( x )) '= af' ( x ) + bg ' ( x ) |
כלל מוצר נגזר | ( f ( x ) ∙ g ( x )) '= f' ( x ) g ( x ) + f ( x ) g ' ( x ) |
כלל המנה הנגזרת | ![]() |
כלל שרשרת נגזרת | f ( g ( x )) '= f' ( g ( x )) ∙ g ' ( x ) |
כאשר a ו- b הם קבועים.
( af ( x ) + bg ( x )) '= af' ( x ) + bg ' ( x )
מצא את הנגזרת של:
3 x 2 + 4 x.
על פי כלל הסכום:
a = 3, b = 4
f ( x ) = x 2 , g ( x ) = x
f ' ( x ) = 2 x , g' ( x ) = 1
(3 x 2 + 4 x ) '= 3⋅2 x + 4⋅1 = 6 x + 4
( f ( x ) ∙ g ( x )) '= f' ( x ) g ( x ) + f ( x ) g ' ( x )
f ( g ( x )) '= f' ( g ( x )) ∙ g ' ( x )
ניתן להבין טוב יותר את הכלל הזה באמצעות הסימון של לגראנז ':
עבור Δx קטן, אנו יכולים לקבל קירוב ל- f (x 0 + Δx), כאשר אנו יודעים f (x 0 ) ו- f '(x 0 ):
f ( x 0 + Δ x ) ≈ f ( x 0 ) + f '( x 0 ) ⋅Δ x
שם פונקציה | פוּנקצִיָה | נגזר |
---|---|---|
f ( x ) |
f '( x ) | |
קָבוּעַ | קונסט |
0 |
לינארי | x |
1 |
כּוֹחַ | x א |
גרזן a- 1 |
אקספוננציאלי | e x |
e x |
אקספוננציאלי | א x |
a x ln a |
לוגריתם טבעי | ln ( x ) |
|
לוֹגָרִיתְם | יומן ב ( x ) |
|
סינוס | חטא x |
cos x |
קוסינוס | cos x |
-סין x |
מַשִׁיק | שזוף x |
|
ארקסין | קשת x |
|
ארקוזין | ארקוס x |
|
ארקטנג'נט | ארקטאן x |
![]() |
סינוס היפרבולי | sinh x |
cosh x |
קוסינוס היפרבולי | cosh x |
sinh x |
משיק היפרבולי | tanh x |
|
סינוס היפרבולי הפוך | sinh -1 x |
|
קוסינוס היפרבולי הפוך | cosh -1 x |
|
משיק היפרבולי הפוך | tanh -1 x |
|
f ( x ) = x 3 +5 x 2 + x +8
f ' ( x ) = 3 x 2 + 2⋅5 x + 1 + 0 = 3 x 2 +10 x +1
f ( x ) = חטא (3 x 2 )
בעת החלת כלל השרשרת:
f ' ( x ) = cos (3 x 2 ) ⋅ [3 x 2 ]' = cos (3 x 2 ) ⋅ 6 x
כאשר הנגזרת הראשונה של פונקציה היא אפס בנקודה x 0 .
f '( x 0 ) = 0
ואז הנגזרת השנייה בנקודה x 0 , f '' (x 0 ), יכולה לציין את סוג הנקודה:
f '' ( x 0 )/ 0 |
מינימום מקומי |
f '( x 0 ) <0 |
מקסימום מקומי |
f '( x 0 ) = 0 |
לא נקבע |