Transformarea Laplace convertește o funcție de domeniu de timp în funcție de domeniu s prin integrare de la zero la infinit
a funcției domeniului timp, înmulțit cu e -st .
Transformata Laplace este utilizată pentru a găsi rapid soluții pentru ecuații diferențiale și integrale.
Derivarea în domeniul timpului este transformată în multiplicare cu s în domeniul s.
Integrarea în domeniul timpului este transformată în divizare cu s în domeniul s.
Transformata Laplace este definită cu operatorul L {}:
Transformata Laplace inversă poate fi calculată direct.
De obicei transformarea inversă este dată din tabelul de transformări.
Numele funcției | Funcția domeniului timp | Transformarea Laplace |
---|---|---|
f ( t ) |
F ( s ) = L { f ( t )} |
|
Constant | 1 | ![]() |
Liniar | t | ![]() |
Putere | t n |
|
Putere | t a |
Γ ( a +1) ⋅ s - ( a +1) |
Exponent | e la |
|
Sinus | păcatul la |
|
Cosinus | cos at |
|
Sinus hiperbolic | sinh at |
|
Cosinus hiperbolic | cosh la |
|
Sinus în creștere | t păcat la |
|
Cosinus în creștere | t cos at |
|
Sinus în descompunere | e -at sin ωt |
|
Cosinus în descompunere | e -at cos ωt |
|
Funcția Delta | δ ( t ) |
1 |
Delta întârziată | δ ( ta ) |
e -as |
Numele proprietatii | Funcția domeniului timp | Transformarea Laplace | cometariu |
---|---|---|---|
f ( t ) |
F ( e ) |
||
Liniaritatea | af ( t ) + bg ( t ) | aF ( s ) + bG ( s ) | a , b sunt constante |
Schimbarea scalei | f ( la ) | ![]() |
a / 0 |
Schimb | e -at f ( t ) | F ( s + a ) | |
Întârziere | f ( ta ) | e - ca F ( e ) | |
Derivare | ![]() |
sF ( s ) - f (0) | |
Derivația a N-a | ![]() |
s n f ( s ) - s n -1 f (0) - s n -2 f '(0) -...- f ( n -1) (0) | |
Putere | t n f ( t ) | ![]() |
|
Integrare | ![]() |
![]() |
|
Reciproc | ![]() |
![]() |
|
Convoluţie | f ( t ) * g ( t ) | F ( s ) ⋅ G ( s ) | * este operatorul de convoluție |
Funcția periodică | f ( t ) = f ( t + T ) | ![]() |
Găsiți transformarea lui f (t):
f ( t ) = 3 t + 2 t 2
Soluţie:
ℒ { t } = 1 / s 2
ℒ { t 2 } = 2 / s 3
F ( s ) = ℒ { f ( t )} = ℒ {3 t + 2 t 2 } = 3ℒ { t } + 2ℒ { t 2 } = 3 / s 2 + 4 / s 3
Găsiți transformarea inversă a lui F (s):
F ( s ) = 3 / ( s 2 + s - 6)
Soluţie:
Pentru a găsi transformarea inversă, trebuie să schimbăm funcția domeniului s într-o formă mai simplă:
F ( s ) = 3 / ( s 2 + s - 6) = 3 / [( s -2) ( s +3)] = a / ( s -2) + b / ( s +3)
[ a ( s +3) + b ( s -2)] / [( s -2) ( s +3)] = 3 / [( s -2) ( s +3)]
a ( s +3) + b ( s -2) = 3
Pentru a găsi a și b, obținem 2 ecuații - unul dintre coeficienții s și al doilea din restul:
( a + b ) s + 3 a -2 b = 3
a + b = 0, 3 a -2 b = 3
a = 3/5, b = -3/5
F ( s ) = 3/5 ( s -2) - 3/5 ( s +3)
Acum F (s) poate fi transformat cu ușurință utilizând tabelul de transformări pentru funcția exponent:
f ( t ) = (3/5) e 2 t - (3/5) e -3 t